K výstavbe cesty cez vinohrady

Od roku 2017 bojujeme ako OZ Malé Krasňany proti vystavbe objektovej skladby "SO 205 Predĺženie komunikácie na Horskej ul.," a "SO 206 Miestna komunikácia, smer Horská-Račianska ul.", ktora je sucastou stavby "Obytného súbor Dolný Slanec":

  • spisali sme peticiu proti vystavbe s 2,000+ podpismi, ktoru sme dna 20.11.2019 diskutovali na zasadnuti miestneho zastupitelstva v Raci (vid zápisnica)
  • dna 3.12.2019 sme diskutovali na zasadnuti komisie uzemneho a strategickeho planovania, zivotneho prostredia a vystavby (vid zapisnica)
  • dna 12.12. sme prezentovali pripomienky p. primatorovi a poslancom na zasadnuti mestskeho zastupitelstva (vid zapisnica a dolezity video-zaznam nasej preneztacie poslancom)
  • podali sme zaloby na sud a k tomu desiatky odvolani a kasacnych staznosti, v ktorych napadame sulad s uzemnym planom, nakolko si nemyslime, ze cez uzemie vinic je mozne viest dvojprudovu asfaltovu komunikaciu, ktora nema obsluzny charakter pre obrabanie vinohradu, ale plnohodnotny charakter komunikacie II. triedy.
  • medializovali pripad s cielom oslovit sirsiu verejnost (clanok 1clanok 2clanok 3)
  • vyjednavali s developerom, mestom, mestskou castou, no vsetko bezvysledne.
Ako obcianske zdruzenie sme na sudne aktivity vynalozili uz vyse 20,000 € a stovky cloveko-hodin (samotny spis ma vyse 400 stran). Napriek tomu bol donedavna nasim jedinym pozitivnym vysledkom prislub od mesta, ze zabezpeci obstaranie urbanistickej studie pre uzemie vinohradov. Od roku 2019 sa vsak ani v tomto smere nic neudialo, i ked p. primator vo svojom volebnom programe a prispevku na Facebooku deklaroval zaujem o rozvoj racianskych vinohradov.

Dovod na opatrny optimizmus nam dal az Rozsudku Najvyssieho spravneho sudu SR z oktobra 2022, ktory - ako aj my - spochybnuje pravoplatnost uzemneho rozhodnutia pre tuto stavbu. Aj  napriek spochybneniu od Najvyssieho sudu stavba nadalej napreduje - no nic nie je stratene, kym nepadne finalny rozsudok sudu.









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

2% z dane za rok 2021

Transparentný učet